Νόστιμο κοτόπουλο με ρεβίθια

1 ολόκληρο Κοτόπουλο Ανέζας Άρτας
250 γραμμ. ρεβίθια
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Χυμός 1 λεμονιού
1 κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι κουρκουμά (κιτρινόριζα)
Αλάτι και πιπέρι (κόκκινο ή μαύρο)
Κοτόπουλο με ρεβίθια

 

Μουλιάζουμε από το βράδυ τα ρεβίθια στο νερό. Καθαρίζουμε και πλένουμε το κοτόπουλο. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε τον κουρκουμά και ανακατεύουμε. Ροδίζουμε το κοτόπουλο καλά από όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό, τα ρεβίθια στραγγισμένα, το σκόρδο ψιλοκομμένο, τον χυμό του λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε το κοτόπουλο να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά ώσπου να ψηθεί καλά. Πρέπει να λιγοστέψει το ζουμί, να χυλώσουν τα ρεβίθια και να γίνει όλο το φαγητό κίτρινο. Καλή επιτυχία!

 

Η κιτρινόριζα (ή κουρκουμάς) είναι φυτό αυτοφυές (Turmeric - Curcuma longa) της Ινδίας. Στην Ευρώπη έγινε γνωστό από τους Πέρσες και κατόπιν από τους Άραβες. Έχει θερμαντική και τονωτική δράση. Δίνει γεύση και κίτρινο χρώμα στα φαγητά, και θεωρείται υποκατάστατο του κρόκου. Η επιστημονική ονομασία του φυτού είναι Curcuma longa και ανήκει στην οικογένεια των Ζιγγιβερίδων. Η παραγωγή του είναι μια ιδιαίτερη και λεπτή διαδικασία: Η ρίζα του φυτού, αφού βραστεί, αφήνεται κάτω από τον ήλιο για περίπου μία εβδομάδα ώσπου να αποξηρανθεί. Ακολουθεί το γυάλισμα στο χέρι και το άλεσμα μέχρι να παραχθεί σκόνη τόσο λεπτή που να μοιάζει με πούδρα. Η καταγωγή του, λέγεται, είναι από τις Δυτικές Ινδίες. Είναι κύριο συστατικό του κάρι και της αγγλικής μουστάρδας. Χρησιμοποιείται σε καρυκεύματα, τουρσιά, βούτυρο για λαχανικά καθώς και σε φαγητά με πουλερικά, ρύζι, ψάρι και αβγά. (Πηγή: To Γλυκό της Κυριακής)