Λεμονάτη κοτόσουπα με ρύζι και λαχανικά

1 ολόκληρο Κοτόπουλο Ανέζας Άρτας
2 ξερά κρεμμύδια (το ένα ολόκληρο, το άλλο ψιλοκομμένο)
2 πράσα
2 μεγάλα καρότα
1-2 πατάτες
Σέλινο σε κλωναράκια (κατά βούληση)
1 κ.σ. ντοματοπελτές, διαλυμένος σε νερό
50 ml ελαιόλαδο
150 γραμμ. ρύζι Καρολίνα
6-7 καρφάκια γαρίφαλο
1 κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο
Αλάτι και πιπέρι
Χυμός από 2 μεγάλα λεμόνια 

Λεμονάτη κοτόσουπα με ρύζι και λαχανικά

 

Βάζουμε το κοτόπουλο σε βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό τόσο όσο να το καλύπτει καλά. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά. Με τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τον αφρό που θα εμφανιστεί. Στο ένα κρεμμύδι καρφώνουμε τα γαρίφαλα και το ρίχνουμε στην κατσρόλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και μαγειρεύουμε για 1 ώρα περίπου. Αφαιρούμε το κοτόπουλο από τον ζωμό και τα κρατάμε και τα δύο (κοτόπουλο & ζωμό) στην άκρη. Περνάμε τον ζωμό από σίτα.

Κόβουμε τα λαχανικά μας σε κομμάτια. Στην κατσαρόλα που έχει αδειάσει ρίχνουμε το λάδι και μόλις ζεσταθεί (να μην κάψει) προσθέτουμε τα λαχανικά. Τα σοτάρουμε και ρίχνουμε τον πελτέ. Γυρίζουμε και τον ζωμό στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, το δεντρολίβανο και αφήνουμε να βράσουν περίπου 30 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και βράζουμε ώσπου να γίνει (15-18 λεπτά). Συμπληρώνουμε νερό αν χρειαστεί. Μόλις η σούπα μας είναι έτοιμη, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει μία βράση ακόμη. Σερβίρουμε τα ψαχνά του κοτόπουλου σε πιατέλα, με λαδολέμονο, και τη σούπα ξεχωριστά. Καλή επιτυχία!