Κλαμπ σάντουιτς με κοτόπουλο

2 φιλέτα στήθος Κοτόπουλο Ανέζας
8 φέτες ψωμί του τοστ
6 λεπτές φέτες μπέικον
1 μεγάλη ντομάτα σε φέτες
Μαρουλόφυλλα
Μουστάρδα
Μαγιονέζα
Κλαμπ σάντουιτς με κοτόπουλο

 

Κόβουμε τα φιλέτα μας στη μέση, τα αλατοπιπερώνουμε και τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο σε αντικολλητικό τηγάνι, με λίγο λάδι, ώσπου να ψηθεί καλά (περίπου 20 λεπτά). Τα βγάζουμε σε ένα πιάτο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε το μπέικον μέχρι να γίνει κριτσανιστό (περίπου 5-6 λεπτά). Ψήνουμε στη φρυγανιέρα ή στην τοστιέρα ή στο γκριλ τις φέτες ψωμί του τοστ ώσπου να γίνουν τραγανές. Αλείφουμε κάθε φέτα με μουστάρδα και μαγιονέζα. Στρώνουμε πρώτα το κοτόπουλο, μετά την ντομάτα, συνεχίζουμε με το μπέικον και τελευταία τα μαρουλόφυλλα. Κλείνουμε τα σάντουιτς και τα κόβουμε διαγωνίως στα δύο. Σερβίρουμε με σπιτικές τηγανητές πατάτες. Καλή επιτυχία!

 

Πολλές εικασίες υπάρχουν σχετικά με το πότε και πώς το κλαμπ σάντουιτς κατέλαβε μια θέση στις διατροφικές μας συνήθειες. Σύμφωνα με μία από αυτές, το πρώτο πιάτο κλαμπ σάντουιτς σερβιρίστηκε το 1894 στο διάσημο «Saratoga Club-House» της Νέας Υόρκης. Άλλη, που βασίζεται σε δημοσίευμα αμερικανικής εφημερίδας του 1916, αναφέρει ότι μια μέρα ένας πεινασμένος οικοδόμος έφτιαξε ένα σάντουιτς με ό,τι είχε σπίτι του. Η πείνα του όμως ήταν μεγάλη και έτσι έβαλε στο πλούσιο σε υλικά σάντουιτς δύο επιπλέον φέτες ψωμί. Τον ικανοποίησε μάλιστα τόσο πολύ αυτό το γεύμα του ώστε την επόμενη μέρα, συζητώντας με τους συναδέλφους του στο σωματείο (αγγλιστί club, εξ ου και η ονομασία του) οικοδόμων στο οποίο ανήκε, τους μετέφερε τον ενθουσιασμό του για αυτό το χορταστικό και εύκολο γεύμα, και έτσι διαδόθηκε… Ωστόσο, συνταγή για σάντουιτς με τα συστατικά του κλαμπ σάντουιτς είχε καταγραφεί πρώτη φορά σε βιβλίο μαγειρικής («Good Housekeeping Daily Cookbook») αρκετά χρόνια νωρίτερα και συγκεκριμένα το 1903. Εκείνη η συνταγή όμως χρησιμοποιούσε μόνο δυο φέτες φρυγανισμένο ψωμί, και έτσι δεν μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις την πατρότητά του…