Κανελάτο κοτόπουλο με πουρέ μήλου

8 μπουτάκια Κοτόπουλο Ανέζας Άρτας
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά κανέλα
1 κομμάτι φρέσκια πιπερόριζα
1 ποτήρι του κρασιού ρούμι
Mαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κιλό μήλα γκόλντεν
Χυμός από μισό λεμόνι
5 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Νόστιμος πουρές μήλου για το αρωματισμένο με κανέλα κοτόπουλο!

 

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, που αφήνουμε να κάψει, σοτάρουμε το κοτόπουλο. Μόλις θα έχει ροδοκοκκινίσει από όλες τις πλευρές, το αφαιρούμε και προσθέτουμε στο τηγάνι το κρεμμύδι, που προηγουμένως έχουμε κόψει σε ροδέλες, και το σκόρδο. Στη συνέχεια προσθέτουμε την κανέλα, το φρεσκοτριμμένο τζίντζερ (πιπερόριζα), ανακατεύουμε και σβήνουμε με το ρούμι. Προσθέτουμε και πάλι το κοτόπουλο, λίγο ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε το φαγητό μας για 40 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Αν χρειαστεί και σε περίπτωση που έχουν απορροφηθεί τα υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Στο τέλος προσθέτουμε αρκετό ψιλοκομμένο μαϊντανό. Για τον πουρέ: Ξεφλουδίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε τα μήλα, προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό και τον χυμό λεμονιού, και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστεί το νερό τους. Σερβίρουμε το κοτόπουλο ζεστό και γαρνίρουμε με τον πουρέ μήλου. Καλή επιτυχία!

 

Κανέλα η ευωδιαστή!Είναι ένα από τα αρχαιότερα μπαχαρικά και προέρχεται από την Κεϋλάνη, την Κίνα και τις Ινδίες. Μπορεί οι περισσότεροι να τη βάζουμε για άρωμα στον cappuccino μας, ωστόσο οι χρήσεις της δεν περιορίζονται εκεί. Ιδιαίτερα στις χώρες όπου καλλιεργείται, χρησιμοποιείται συχνά ο φλοιός της (σε ξυλάκια ή σκόνη) ως μπαχαρικό τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική. Ωστόσο, αν το παρακάνουμε με την ποσότητα, θα μας αφήσει μια πικράδα στο στόμα.

Με τι ταιριάζει:
Στη μαγειρική, η κανέλα δίνει ιδιαίτερη νότα σε μαρινάτες, στα πουλερικά, στο κόκκινο κρέας και στο ψάρι. Επίσης, η σκόνη προσθέτει γεύση και άρωμα σε σοκολάτες, κουλουράκια, κέικ και μηλόπιτες, ενώ τα ξυλάκια κανέλας μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κομπόστες, τουρσιά, ακόμη και στην ετοιμασία ζεστής σοκολάτας και τσαγιού.