Κοτόπουλο ψητό στον φούρνο με πατάτες

1 ολόκληρο Κοτόπουλο Ανέζας Άρτας
2 λεμόνια
Ελαιόλαδο ή βούτυρο γάλακτος ή φυτίνη
1 κιλό πατάτες
Αλάτι και πιπέρι
Ρίγανη
1 γερό κομμάτι κεφαλοτύρι
Κοτόπουλο ψητό στον φούρνο με πατάτες

 

Στύβουμε τα λεμόνια και κρατάμε τον χυμό τους. Περνάμε το κοτόπουλο με χυμό λεμονιού και το τρίβουμε μέσα κι έξω με τις λεμονόκουπες. Το αλείφουμε με λάδι, βούτυρο ή φυτίνη (ανάλογα με τις εξετάσεις της χοληστερίνης μας) και ρίχνουμε παντού, μέσα και έξω, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Γεμίζουμε την κοιλιά του με το κεφαλοτύρι. Κάνουμε το ίδιο και με τις πατάτες, που πρώτα θα κόψουμε κυδωνάτες, και βάζουμε το φαγητό στον φούρνο, προσθέτοντας περίπου ένα ποτήρι νερό. Θέλει περίπου μία ώρα στους 200 βαθμούς Κελσίου. Καλή επιτυχία!

 

Ρίγανη στο μπαλκόνι μας!Τα αρωματικά φυτά μας χαρίζουν το άρωμα και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα των αρωματικών φυτών, όπως η ρίγανη, είναι ότι μπορούν εύκολα να καλλιεργηθούν σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας και δεν χρειάζονται μεγάλη φροντίδα. Με λίγη οργάνωση και ελάχιστο κόπο, μπορείτε να έχετε φρέσκια ρίγανη στο πιάτο σας!

Η ρίγανη είναι ένα πολυετές, ποώδες, θαμνώδες φυτό. Η γλάστρα με τη ρίγανη θα πρέπει να τοποθετηθεί σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος. Μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους ρίγανης νωρίς την άνοιξη. Βάλτε τους σπόρους σε βάθος 1-1,5 εκατοστό. Ποτίστε ώσπου να υγρανθεί το χώμα. Τους πρώτους μήνες φροντίστε να διατηρείτε υγρό το χώμα. Στη συνέχεια η ρίγανη θα μπορέσει να αναπτυχθεί ακόμη και σε ξερικές συνθήκες, όπως συμβαίνει και στο φυσικό της περιβάλλον.