Κοτόπουλο του Κυνηγού

1 ολόκληρο Κοτόπουλο Ανέζας Άρτας
2-3 κ.σ. αλευρι
1/2 φλιτζάνι ελαιολαδο

1 κρεμμυδι ψιλοκομμενο
1 σκελίδα σκόρδο
3 κ.σ. ντοματοπελτέ
1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
Αλάτι και πιπέρι
1 φλιτζάνι νερό ή ζωμό κότας
1 κλωνάρι θυμάρι φρέσκο ή 1/2 κ.σ. ξερό
1 κλωνάρι δεντρολίβανο φρέσκο ή 1/2 κ.σ. ξερό

250 γραμμ. άσπρα μανιταρια σε φέτες

2 κ.σ. κονιάκ
Κοτόπουλο του Κυνηγού

 

Αλευρώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα ροδίζουμε από όλες τις πλευρές σε ένα τηγάνι με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε στο υπόλοιπο λάδι το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μανιτάρια ώσπου να μαλακώσουν. Βάζουμε από πάνω τα κομμάτια του κοτόπουλου και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο. Σερβίρουμε με ρύζι πιλάφι. Καλή επιτυχία!

 

Από την Τοσκάνη με αγάπη! Το Κοτόπουλο του Κυνηγού (pollo alla cacciatora) είναι μια παραδοσιακή συνταγή της Τοσκάνης. Πρόκειται για ένα χειμωνιάτικο, πλούσιο πιάτο, που κυκλοφορεί σε διάφορες παραλλαγές τόσο στην πρώτη ύλη (κοτόπουλο, κουνέλι, αρνάκι, κυνήγι) όσο και στο βασικό δεύτερο συστατικό (μανιτάρια, πανσέτα, φασόλια canellini), πάντα με στόχο να ζεστάνει και να χαρίσει ενέργεια στον κυνηγό που ήταν όλη μέρα στο δάσος και κυνηγούσε για να θρέψει την οικογένεια.

Προσοχή στο τσιγάρισμα στην αρχή! Τα κρεμμύδια και το σκόρδο πρέπει απλώς να μαλακώσουν και όχι να καούν, επειδή τότε το φαγητό γίνεται βαρύ και χαλάει η γεύση της σάλτσας.