Ρολό κοτόπουλο με αγκινάρες

1 ρολό Κοτόπουλο Ανέζας Άρτας
12 αγκινάρες
1 ματσάκι μαϊντανός
1 λεμόνι
100 ml λευκό ξηρό κρασί
6 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Αγκινάρες και μαϊντανός στα βασικά στοιχεία αυτής της συνταγής

 

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το ρολό από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό και βράζουμε το φαγητό για μισή ώρα περίπου. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες , τις περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού και τις προσθέτουμε στα ρολά. Εάν χρειάζεται ρίχνουμε ακόμη λίγο νερό. Βράζουμε το φαγητό μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες και να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του. Σερβίρουμε με τον μαϊντανό ψιλοκομμένο. Καλή επιτυχία!

 

Για την καρδιά της αγκινάρας!

Απαράμιλλη σε γεύση και νοστιμιά, η αγκινάρα κέρδισε, από την αρχαιότητα κιόλας, την προτίμηση Αιγυπτίων και Ελλήνων. Το «μυστικό» της ήταν (και είναι) οι αφροδισιακές ιδιότητές της, για αυτό στην αρχαία Ρώμη η κατανάλωσή της θεωρούνταν προνόμιο των πλουσίων. Η αγκινάρα καλλιεργείται κυρίως στην Ιταλία, που είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, στη Γαλλία αλλά και στην Ισπανία. Στη χώρα μας, η Πελοπόννησος καλύπτει το 70% του εγχώριου όγκου παραγωγής, ενώ σε μικρότερες εκτάσεις τη συναντάμε στην Κρήτη και στις Κυκλάδες. Κυρίαρχη ποικιλία είναι η αργίτικη, η οποία ξεκίνησε να καλλιεργείται στην περιοχή των Ιρίων (Αργολίδα) το 1950-1960.

Πολύτιμη πηγή πολλών ευεργετικών για την υγεία μας συστατικών, η αγκινάρα έχει υψηλή διατροφική αξία. Τα 100 γραμμ. βρώσιμου μέρους περιέχουν αρκετή ποσότητα φυτικών ινών (5,5 γραμμ.) και χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες (22 kcal). Είναι αρκετά πλούσιες κυρίως σε μέταλλα (κάλιο 376 mg, ασβέστιο 86 mg, φώσφορο 67 mg και μαγνήσιο 45 mg) και λιγότερο σε βιταμίνες (κυρίως A και C). Περιέχει σημαντικές ποσότητες καροτενοειδών (β-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη) και φυλλικού οξέως, ενώ, χάρη στην κυναρίνη, έχει ευεργετικές ιδιότητες. Η ουσία αυτή που της δίνει τη χαρακτηριστική πικρή γεύση διεγείρει την παραγωγή χολής, διευκολύνει τη λειτουργία του συκωτιού, των νεφρών και την ευκολότερη αποτοξίνωση του οργανισμού. Η κατανάλωσή της βοηθάει επίσης στην πέψη και στη μείωση της χοληστερίνης.

Για την καλύτερη συντήρησή τους οι αγκινάρες πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο, αφού πρώτα κόψουμε τα εξωτερικά σκληρά φύλλα της κεφαλής και το κοτσάνι τους. Μετά τις πλένουμε και τις στεγνώνουμε καλά, τις τοποθετούμε σε μια πλαστική σακούλα, όχι ερμητικά κλεισμένη, για να μη μουχλιάσουν από την υπερβολική υγρασία. Με αυτό τον τρόπο διατηρούνται για 2-3 εβδομάδες, ενώ για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (5-6 μήνες) μπορούμε να τις συντηρήσουμε στην κατάψυξη.