Φιλέτα κοτόπουλο πανέ με βασιλικό

3 φιλέτα στήθος Κοτόπουλο Ανέζας Άρτας
150 γραμμ. φρυγανιά τριμμένη
50 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη
7-8 μεγάλα φύλλα φρέσκο βασιλικό
2 αβγά
3-4 κουταλιές γάλα
Λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Αλάτι και πιπέρι
Φιλέτα πανέ με βασιλικό

 

Πλένουμε τα φιλέτα, τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί να μην έχουν καθόλου νερό και τα κόβουμε στα τρία. Τα πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε τη φρυγανιά με την παρμεζάνα και τον βασιλικό που έχουμε ψιλοκόψει. Χτυπάμε τα αβγά με το γάλα. Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί. Βουτάμε τα φιλέτα πρώτα στο αβγό και μετά στο μείγμα της φρυγανιάς. Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, γυρνώντας τα και από τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρουν ένα χρυσόξανθο χρώμα. Τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν την περίσσεια λαδιού και τα σερβίρουμε ζεστά με τηγανητές πατάτες. Καλή επιτυχία!

 

Βασιλικός ο αγαπημένος

«Βασιλικός κι αν μαραθεί, τη μυρουδιά την έχει» λέει ο λαός μας. Χιλιοτραγουδισμένο και πολυαγαπημένο φυτό, ο βασιλικός σκορπάει την ευωδιά του σε κήπους και αυλές, μέσα σε ασβεστωμένους ντενεκέδες και κομψές ζαρντινιέρες. Φυτεύεται σε παρτέρια και βραγιές για να γλυκάνει μελιτζάνες και καλοκαιρινά ζαρζαβατικά, διώχνοντας παράλληλα τα ενοχλητικά έντομα. Στο χέρι του ιερέα ένα κλωνάρι βασιλικού ραίνει με αγιασμό τα κεφάλια των πιστών. Γνωστό φυτό από την αρχαιότητα στη χώρα μας, όπως και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, φέρεται να έχει πατρίδα του την Ινδία. Η αρχαιοελληνική ονομασία του «ώκιμον» πιθανολογείται πως σχετίζεται με το αρχαίο ρήμα «οσμώμαι» (μυρίζω), εξαιτίας της έντονης μυρωδιάς του. Στον βασιλικό απέδιδαν βασιλικές τιμές και έχαιρε μεγάλης εκτίμησης για τη θεραπευτική του αξία, ακόμη και για την ιδιότητά του... να προκαλεί συμπάθεια μεταξύ των ανθρώπων. Θεωρείται πως αυξάνει την πνευματική συγκέντρωση και διαύγεια. Είναι άριστο τονωτικό της μνήμης ως ρόφημα, ενώ αποτρέπει τους νευρικούς πονοκεφάλους. Το λεπτό άρωμα και η πικάντικη γεύση του τον κάνουν περιζήτητο στη μεσογειακή κουζίνα. Συνοδεύει επαξίως σχεδόν όλα τα πιάτα: ορεκτικά, σαλάτες, σούπες και ψάρια, όλα τα πουλερικά και κρεατικά, και φυσικά πίτσες και ζυμαρικά.

Τον βασιλικό τον συναντάμε σε πολλές ποικιλίες. Έχει σημασία να αναγνωρίζουμε τα διάφορα είδη του, για να τον χρησιμοποιούμε σωστά: Μεγάλος πράσινος - Ιδανικός για σάλτσα πέστο. Έχει φύλλα ανοικτόχρωμα, ίσια και πολύ έντονη μυρωδιά. Κόκκινος - Σπάνιος στη χώρα μας, χρησιμοποιείται κυρίως για γαρνιτούρα. Έχει αρκετά πικάντικη γεύση. Πλατύφυλλος - Έχει μεγάλα, σγουρά φύλλα και λιγότερο έντονη μυρωδιά, που θυμίζει άρωμα μέντας. Κλασικός ελληνικός - Έχει μικρά και λεπτά φύλλα και φίνο διακριτικό άρωμα.