Κοτόπουλο με ξερά φασόλια

4 μπούτια Κοτόπουλο Ανέζας Άρτας
500 γραμμ. άσπρα ξερά φασόλια
4 μέτριες ντομάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κόκκινες πιπεριές ψιλοκομμένες
4 κλαράκια δεντρολίβανο
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 μέτρια καρότα σε κύβους
1 σελινόριζα σε κύβους
1 φλιτζάνι άσπρο κρασί
Αλάτι και πιπέρι
Λίγος μαϊντανός

Κοτόπουλο με ξερά φασόλια

 

Βάζουμε τα φασόλια αποβραδίς σε νερό να μουλιάσουν. Σε τηγάνι σοτάρουμε τα μπούτια του κοτόπουλου με λίγο λάδι. Μόλις ροδίσουν τα βάζουμε σε ρηχή κατσαρόλα. Σοτάρουμε στο τηγάνι με λίγο λάδι τις πιπεριές και το μισό κρεμμύδι, και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο. Για να ετοιμάσουμε τη σάλτσα ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε τις ντομάτες, τις βάζουμε κι αυτές στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το δεντρολίβανο, λίγο ελαιόλαδο, το κρασί, λίγο νερό και αλατοπίπερο. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά. Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε τα φασόλια, προσθέτουμε το υπόλοιπο κρεμμύδι, τη σελινόριζα, τα καρότα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Μόλις βράσουν τα σουρώνουμε. Σερβρίρουμε τα μπουτάκια μαζί με τα φασόλια, περιχύνουμε με τη σάλτσα του κοτόπουλου και γαρνίρουμε με λίγο μαϊντανό. Καλή επιτυχία!


Τα πολλαπλά οφέλη των φασολιών
  • Tα φασόλια αποτελούν βασική πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Eίναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες, ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος.
  • Στο περίβλημα των φασολιών έχουν εντοπιστεί φλαβονοειδή που συσχετίζονται με σημαντική αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δράση.
  • Tα φασόλια περιέχουν ισοφλαβονοειδή και λιγνάνες, ουσίες που θεωρούνται ότι έχουν σημαντική αντιική, αντιμυκητιακή και αντιοξειδωτική δράση, ενώ θεωρούνται ωφέλιμα σε καρδιαγγειακές παθήσεις και στον καρκίνο της μήτρας.