Φιλέτα κοτόπουλο με προσούτο

4 φιλέτα στήθος Κοτόπουλο Ανέζας Άρτας
8 φέτες προσούτο
4 μπαστουνάκια γραβιέρα Άρτας
Ξύσμα από μισό λεμόνι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί

2 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι και πιπέρι
Φιλέτα στήθος τυλιχτά με προσούτο

 

Χαράσσουμε τα φιλέτα κατά μήκος, έτσι ώστε να σχηματίσουμε έναν φάκελο. Στο multi βάζουμε το μισό λάδι, το σκόρδο, το ξύσμα του λεμονιού και λίγο αλατοπίπερο. Τα χτυπάμε. Αμέσως μετά αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα και με ένα πινέλο αλείφουμε το εσωτερικό τους.  Τα γεμίζουμε με τη γραβιέρα, τα κλείνουμε και τα τυλίγουμε με 2 φέτες προσούτο το καθένα. Για να μη μας φύγει το προσούτο στο ψήσιμο, τοποθετούμε μια οδοντογλυφίδα για να κρατήσουμε τις ραφές. 

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λίγο λάδι. Περνάμε ένα ένα τα φιλέτα μέχρι να ροδίσουν. Τα μεταφέρουμε σε ταψάκι και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά. Συνοδεύουμε με ό,τι τραβάει η όρεξή μας: ψητά λαχανικά, πιλάφι, τηγανητές πατάτες, πουρέ... Καλή επιτυχία!

 

Όλα για το προσούτο

Προσούτο (prosciutto) στα ιταλικά σημαίνει ζαμπόν και πρόκειται για αποξηραμένο χοιρομέρι που συνήθως σερβίρεται σε λεπτές φέτες. Διαχωρίζεται σε προσούτο crudo (κρύο) και προσούτο cotto (μαγειρεμένο ζαμπόν). Το προσούτο παράγεται από πόδι χοιρινού ή μηρό αγριογούρουνου. Η διαδικασία της παρασκευής του μπορεί να διαρκέσει από εννέα μήνες μέχρι δύο χρόνια, ανάλογα με το μέγεθος του κομματιού. Το χοιρινό καθαρίζεται, αλατίζεται και αφήνεται περίπου δύο μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πιέζεται, σταδιακά και με προσοχή για να μη σπάσει το κόκαλό του, ώσπου να στραγγίξει. Στη συνέχεια, πλένεται αρκετές φορές για να αφαιρεθεί το αλάτι και κρεμιέται σε σκοτεινό και καλά αεριζόμενο μέρος. Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται σε ψυχρό κλίμα. Όταν στεγνώσει εντελώς, κρεμιέται στον αέρα, σε θερμοκρασία δωματίου ή ελεγχόμενο περιβάλλον, έως και 18 μήνες.

Το πιο διάσημο και ακριβό προσούτο προέρχεται από την Κεντρική και τη Βόρεια Ιταλία. Υπάρχουν δύο τύποι crudo προσούτο: της Πάρμας και το di San Daniele. Είναι και τα δύο χαρακτηρισμένα ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια εκλεπτυσμένη ποικιλία προσούτο είναι το culatello, που παρασκευάζεται από βαρύτερα χοιρινά, συνοδεύει κρασί, πεπόνι ή σύκα και αποτελεί συνηθισμένο έδεσμα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Στην Ελλάδα, ιδιαίτερα γευστικό είναι το προσούτο Ευρυτανίας (το αρχαιοελληνικό «ακροκώλιον»), που παράγεται από επιλεγμένα χοιρινά μπούτια τα οποία αλατίζονται και ωριμάζουν για πολλούς μήνες στα βουνά της Ευρυτανίας, όπου αποκτούν μοναδική γεύση και άρωμα.

Διατροφική αξία:
200 θερμίδες ανά 80 γραμμάρια. Περιέχει πρωτεΐνες, κορεσμένα λίπη, χοληστερόλη, σίδηρο και νάτριο.