Κριθαράκι με κοτόπουλο και σπαράγγια

2 φιλέτα στήθος Κοτόπουλο Ανέζας Άρτας, σε λωρίδες
300 γραμμ. κριθαράκι ψιλό
12 φρέσκα σπαράγγια
1 ποτηράκι λευκό κρασί
200 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη
Ελαιόλαδο
Χυμός από 1/2 λεμόνι
krith_asp

Καθαρίζουμε τα σπαράγγια, κρατάμε τις κορφές και κόβουμε τον κορμό σε λεπτές φέτες. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα ή σε βαθύ τηγάνι ελαιόλαδο, όσο χρειάζεται για να καλυφθεί ο πάτος, σοτάρουμε για 2-3 λεπτά τις κορφές από τα σπαράγγια και μετά τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις κρατάμε στην άκρη. Κάνουμε το ίδιο με το κοτόπουλο. Ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε κοτόπουλο και κριθαράκι να πάρουν μια-δυο βράσεις και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις το φαγητό μας στεγνώσει, προσθέτουμε λίγο λίγο 1 lt νερό, όπως κάνουμε στο ριζότο, μέχρι να χυλώσει. Παράλληλα, σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε σε καυτό νερό τα λεπτοκομμένα σπαράγγια, τα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε μπλέντερ και τα πολτοποιούμε. Μόλις το κριθαράκι και το κοτόπουλο είναι έτοιμα, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε τον πολτό των σπαραγγιών και τις κορυφές που κρατήσαμε. Προσθέτουμε τη γραβιέρα, αλάτι, πιπέρι και τον χυμό λεμόνι. Καλή επιτυχία!

 

Σπαράγγι το προικισμένο!Το σπαράγγι ως τρόφιμο είναι προικισμένο με εξαιρετικές ιδιότητες. Είναι υδατώδες λαχανικό και όταν είναι φρεσκοκομμένο περιέχει 90-95% νερό. Η σύνθεση του ποικίλει ανάλογα με το στάδιο συγκομιδής του. Καταναλώνεται νωπό, κονσερβοποιημένο ή κατεψυγμένο και εκτιμάται ιδιαίτερα για τη θρεπτική και διαιτητική του αξία.

Στο ψυγείο τα σπαράγγια διατηρούνται το πολύ 3 ημέρες σε διάτρητο πλαστικό σάκο ή τυλιγμένα σε υγρή πετσέτα. Στην κατάψυξη, αφού ζεματιστούν προηγουμένως, διατηρούνται αρκετούς μήνες. Βρασμένα διατηρούνται στο ψυγείο 2-3 ημέρες. Για να βράσουν σωστά, τα δένετε σε ματσάκια, με τις άκρες τους να προεξέχουν από το νερό.

Η συγκομιδή γίνεται την άνοιξη (από τέλη Μαρτίου μέχρι Μάιο) με ειδικά μαχαίρια, όταν τα βλαστάρια αποκτήσουν το επιθυμητό μέγεθος (19-23 εκατοστά).