Κοτόπουλο γεμιστό με σπαράγγια και σάλτσα μουστάρδας


4 φιλέτα μπούτι Κοτόπουλο Ανέζας Άρτας
120 γραμμ. φρέσκα πράσινα σπαράγγια
2 καρότα, στον τρίφτη του κρεμμυδιού
100 γραμμ. κεφαλογραβιέρα
40 ml παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Για τη σάλτσα:

100 γραμμ. μουστάρδα
20 ml ελαιόλαδο
50 γραμμ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
40 ml λευκό κρασί
80 ml ζωμός από το ψητό κοτόπουλο
ts_asp 

 

Ανοίγουμε τα φιλέτα μας σε λαδωμένο αλουμινόχαρτο, καθένα ξεχωριστά, και τα αλατοπιπερώνουμε. Καθαρίζουμε τα σπαράγγια και τα ζεματίζουμε σε αλατισμένο νερό. Τοποθετούμε το τριμμένο καρότο, την κεφαλογραβιέρα που έχουμε κόψει σε μπαστουνάκια και τα σπαράγγια στο κέντρο κάθε φιλέτου. Τυλίγουμε με το αλουμινόχαρτο σε ρολά. Τα βάζουμε σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά. Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και σβήνουμε με το κρασί, Ρίχνουμε τη μουστάρδα και τον ζωμό που παίρνουμε από τα ψημένα φιλέτα. Καλή επιτυχία!

 

Σπαράγγι το προικισμένο!Το σπαράγγι ως τρόφιμο είναι προικισμένο με εξαιρετικές ιδιότητες. Είναι υδατώδες λαχανικό και όταν είναι φρεσκοκομμένο περιέχει 90-95% νερό. Η σύνθεση του ποικίλει ανάλογα με το στάδιο συγκομιδής του. Καταναλώνεται νωπό, κονσερβοποιημένο ή κατεψυγμένο και εκτιμάται ιδιαίτερα για τη θρεπτική και διαιτητική του αξία.

Στο ψυγείο τα σπαράγγια διατηρούνται το πολύ 3 ημέρες σε διάτρητο πλαστικό σάκο ή τυλιγμένα σε υγρή πετσέτα. Στην κατάψυξη, αφού ζεματιστούν προηγουμένως, διατηρούνται αρκετούς μήνες. Βρασμένα διατηρούνται στο ψυγείο 2-3 ημέρες. Για να βράσουν σωστά, τα δένετε σε ματσάκια, με τις άκρες τους να προεξέχουν από το νερό.

Η συγκομιδή γίνεται την άνοιξη (από τέλη Μαρτίου μέχρι Μάιο) με ειδικά μαχαίρια, όταν τα βλαστάρια αποκτήσουν το επιθυμητό μέγεθος (19-23 εκατοστά).