Ταούκ γκιογκσού

300 γραμμ. στήθος Κοτόπουλο Ανέζας Άρτας 
1 lt γάλα
120 γραμμ. ρυζάλευρο
120 γραμμ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γλ. φρέσκο βούτυρο
Ταούκ γκιογκσού

Βράζουμε πολύ καλά το στήθος του κοτόπουλου. Το βάζουμε σε κρύο νερό και το ξεπλένουμε, αλλάζοντας αρκετές φορές το νερό, μέχρι να φύγει η μυρωδιά του κρέατος. Λιώνουμε το ρυζάλευρο στο γάλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη και 1 πρέζα αλάτι. Ξεφτίζουμε το στήθος σε λεπτότατες κλωστές, το κοπανίζουμε στο γουδί και το ρίχνουμε στο γάλα. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, ενώ ανακατεύουμε διαρκώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πήξει η κρέμα. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Αδειάζουμε σε μια βαθιά πιατέλα την κρέμα. Μόλις κρυώσει, τη σερβίρουμε πασπαλισμένη με κανέλα.

  • Η κρέμα από στήθος κοτόπουλο ήταν από τα αγαπητά εδέσματα των Ρωμαίων, όπως καταγράφονται στις συνταγές του Απίκιου. Συνέχισε να παρασκευάζεται στο Βυζάντιο και έφτασε ώς τις μέρες μας. Μολονότι ξεχάστηκε στη Ρώμη, παρασκευάζεται ακόμη στα πολίτικα ζαχαροπλαστεία της Ελλάδας και σερβίρεται στα εστιατόρια και στα γαλακτοπωλεία της Κωνσταντινούπολης.