Κοτόσουπα με λαχανικά

1 ολόκληρο Κοτόπουλο Ανέζας Άρτας
Λίγο σέλινο
1 καρότο
1 πατάτα
1 κρεμμύδι  
2 κολοκυθάκια
1 ντομάτα
1 πιπεριά
Οποιοδήποτε μικρό ζυμαρικό 
(κριθαράκι, φιδές, κουσκουσάκι, αστράκι)
Συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας

Κοτόσουπα με λαχανικά!

Σε μια κατσαρόλα με αρκετό κρύο νερό βάζουμε το κοτόπουλο και τα λαχανικά κομμένα σε μεγάλα κομμάτια. Αλατίζουμε και βράζουμε. Μόλις είναι έτοιμα,, τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και στο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε το ζυμαρικό της επιλογής μας. Προς το τέλος προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας. Αφήνουμε να πάει άλλη μία βράση και σερβίρουμε. Το κοτόπουλο και τα λαχανικά μπορούμε να τα σερβίρουμε μέσα στη σούπα ή και ξεχωριστά. Καλή επιτυχία!

Η ιστορία της σούπας είναι τόσο παλιά όσο και η ιστορία της μαγειρικής. Από τότε που ο άνθρωπος ανακάλυψε τη φωτιά και άρχισε να ζεσταίνει κρέας μέσα σε νερό. Οι πρώτες αναφορές ξεκινούν από τη Λίθινη Εποχή, ενώ οι τοιχογραφίες που έχουν βρεθεί απεικονίζουν τα μέλη της φυλής ή της οικογένειας γύρω από την πυρά να πίνουν κατευθείαν από το αυτοσχέδιο σκεύος, επειδή φυσικά δεν υπήρχαν κουτάλια. Ώσπου να ανακαλυφθούν στεγανά σκεύη, η τεχνική του βρασίματος δεν ήταν ιδιαίτερα προσφιλής για ευνόητους λόγους. Οι πρώτες σούπες -όπως τις ξέρουμε σήμερα- εμφανίστηκαν το 6000 π.Χ. Η λέξη προέρχεται από το γαλλικό soupe (σουπ) ενώ η ρίζα προέρχεται από το λατινικό suppa. Κατά τον Μεσαίωνα σούπα θεωρούνταν ζωμός μέσα στον οποίο έβρεχαν ψωμί ή παξιμάδι, ενώ στα ρωμαϊκά χρόνια καθώς και στη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η σούπα κατείχε τη θέση του κυρίως φαγητού τόσο για τους φτωχούς όσο και για τους πλούσιους, χάρη στη θρεπτική αξία της.