Αρωματικό ταμπουλέ με κοτόπουλο

2 φιλέτα στήθος Κοτόπουλο Ανέζας Άρτας
1 φλιτζάνι πλιγούρι 
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια 
1 φλιτζάνι χυμό λεμόνι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ματσάκι μαϊντανός
2 κλωναράκια δυόσμος
2-3 φρέσκα ντοματάκια
Φέτες αγγούρι
Αλάτι και πιπέρι
Αρωματικό ταμπουλέ με κοτόπουλο

 Βάζουμε σε ένα σουρωτήρι το πλιγούρι και το μουσκεύουμε μέσα σε ένα μπολ με χλιαρό νερό, για 10 λεπτά και όχι περισσότερο – έτσι, όταν το βγάλουμε δεν θα έχει απορροφήσει πολύ νερό. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό και τον δυόσμο. Τα βάζουμε όλα μαζί σε ένα μπολ και στη συνέχεια ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού, το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι. Παίρνουμε το πλιγούρι, που εν τω μεταξύ το έχουμε αφήσει να στραγγίξει πολύ καλά, το ρίχνουμε λίγο λίγο στο μπολ με τα λαχανικά και ανακατεύουμε καλά αλλά με απαλές κινήσεις. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο να κρυώσει και να δέσουν έτσι τα αρώματα και τα υλικά μας και, εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το κοτόπουλο: Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα και τα ψήνουμε στο γκριλ, αλείφοντάς τα από όλες τις πλευρές με λίγο ελαιόλαδο. Σερβίρουμε φιλέτο και σαλάτα μαζί. Γαρνίρουμε με φρέσκα ντοματάκια και λεπτές φέτες αγγούρι. Καλή επιτυχία!
 

Το πλιγούρι είναι ολόκληρος ο κόκκος σιταριού τεμαχισμένος. Πρόκειται για πολύ διαδεδομένη τροφή στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ την τιμά ιδιαίτερα ο Λίβανος με την περίφημη σαλάτα ταμπουλέ (tabbouleh), που σας παρουσιάζουμε σε αυτή τη σελίδα. Xρησιμοποιείται στη μαγειρική για περισσότερα από 4.000 χρόνια. Σε πολλές συνταγές μπορούμε να αντικαταστήσουμε με το πλιγούρι το ρύζι και τα μακαρόνια: ντολμάδες γιαλαντζί, λαχανοντολμάδες, πίτες, κεφτέδες λαχανικών.
Το πλιγούρι είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και πλούσιο σε μαγγάνιο. Θεωρείται άριστη πηγή υδατανθράκων για διαβητικούς, αφού έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από άλλα δημητριακά. Επιπλέον, έχει υψηλό δείκτη κορεσμού, με άλλα λόγια χορταίνει περισσότερο σε σχέση, π.χ., με το ρύζι ή τις πατάτες, δίνοντας την ίδια ενέργεια.