Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το κοτόπουλο κατά την αγορά σας

Ψύξη και κατάψυξη

Τα ψώνια σας στο σουπερμάρκετ, στο πρατήριο κρεάτων ή στον κρεοπώλη της γειτονιάς καλό θα ήταν να είναι η τελευταία σας στάση προτού πάτε σπίτι.

Κατά την επιστροφή σας στο σπίτι, τοποθετήστε αμέσως το κοτόπουλο στο ψυγείο στους 4,8 βαθμούς Κελσίου αν πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε τις επόμενες μια-δυο ημέρες, διαφορετικά φυλάξτε το στην κατάψυξη στους -18 βαθμούς Κελσίου.

Το κοτόπουλο μπορεί να τοποθετηθεί στον καταψύκτη μέσα στο πακέτο που το αγοράσατε ή στην πλαστική μεμβράνη, εφόσον καταψύχεται για έναν-δύο μήνες. Για μεγαλύτερο διάστημα συστήνεται η φύλαξή του σε πλαστικά αεροστεγή δοχεία, τυλίγοντάς τα σε πλαστική μεμβράνη ή τοποθετώντας τα σε ειδικό σακουλάκι για την κατάψυξη.

Αν δεν θα χρησιμοποιήσετε ολόκληρο το κοτόπουλο, τεμαχίστε το από την αρχή και φυλάξτε τις ποσότητες που θέλετε με τους πιο πάνω τρόπους. Το κατάλληλο τύλιγμα αποτρέπει το «έγκαυμα ψυκτήρων» που εμφανίζεται ως γκριζο-καφετί βούλα στο κοτόπουλο, λόγω του αέρα που εισχωρεί στην επιφάνειά του. Σε τέτοιες περιπτώσεις, αφαιρείτε το κατεστραμμένο κομμάτι προτού ή αφού μαγειρέψετε το φαγητό. Τρόφιμα τα οποία έχουν υποστεί μεγάλα «εγκαύματα» θα πρέπει να πετάγονται επειδή πιθανότατα το κρέας να έχει ξεραθεί πολύ ή έχασε τη γεύση του.

Απόψυξη

Τρεις τρόποι είναι οι ενδεδειγμένοι για να αποψύξετε τα κοτόπουλο: 1. στο ψυγείο, 2. σε λεκάνη με κρύο νερό και 3. στον φούρνο μικροκυμάτων. Ποτέ μην το αποψύχετε στον πάγκο της κουζίνας ή οπουδήποτε αλλού. Το ιδανικό είναι να προγραμματιστείτε την αργή απόψυξή του στο ψυγείο.

Για το χωρίς κόκαλα κοτόπουλο (φιλέτο) συνήθως η απόψυξη γίνεται μέσα σε ένα βράδυ, ενώ για ολόκληρο κοτόπουλο ή για κομμάτια με κόκαλο μπορεί να πάρει ένα-δυο 24ωρα. Όταν το κοτόπουλο αποψυχθεί μπορεί να φυλαχτεί στο ψυγείο μία ή δύο ημέρες ακόμη, προτού μαγειρευτεί. Το κοτόπουλο μπορεί να αποψύχεται μέσα σε κρύο νερό, όπως είναι με τη συσκευασία του ή σε αδιάβροχη σακούλα. Το νερό πρέπει να ανανεώνεται κάθε 30 λεπτά για να μένει παγωμένο.

Ένα ολόκληρο κοτόπουλο βάρους 1,36-1,82 κιλού ή μια συσκευασία με τεμαχισμένο κοτόπουλο θα ξεπαγώσει μέσα σε δυο-τρεις ώρες. Συσκευασμένο φιλέτο κοτόπουλο βάρους 0,450 γραμμαρίων θα ξεπαγώσει σε μία ώρα ή λιγότερο, ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Αν το κοτόπουλο αποψυχθεί στον φούρνο μικροκυμάτων θα πρέπει να μαγειρευτεί αμέσως, αφού κάποια σημεία από το κοτόπουλο παραβράζουν, σε σημείο που αρχίζουν να ψήνονται. Δεν συστήνεται η φύλαξη μισοψημένου φαγητού, λόγω της δημιουργίας βακτηρίων που δεν μπορούν μετά να καταπολεμηθούν.

Τέλος, ποτέ μη μαγειρεύετε το κοτόπουλο παγωμένο στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε φουρνάκι. Μπορείτε, όμως, να το ψήσετε απευθείας στον φούρνο ή στην εστία, αλλά θα απαιτηθεί 50% περισσότερος χρόνος.
 

Μαρινάρισμα

Το κοτόπουλο μπορεί να μαρινάρεται στο ψυγείο μέχρι και δύο ημέρες.

Μισοψημένο φαγητό

Ποτέ μη βάζετε μισοψημένο φαγητό στο ψυγείο για να το ολοκληρώσετε αργότερα. Με αυτό τον τρόπο δεν μπορείτε να καταστρέψτε τα μικρόβια που ενδέχεται να έχουν δημιουργηθεί. Αν θέλετε μπορείτε να μισοψήσετε το φαγητό στα μικροκύματα και αμέσως μετά να το μαγειρέψετε με τον τρόπο που επιθυμείτε.
 

Χρώμα δέρματος

Το χρώμα δέρματος του κοτόπουλου μπορεί να είναι είτε λευκό είτε κιτρινωπό. Αυτό είναι αποτέλεσμα της τροφής που καταναλώνει, δεν έχει καμία σχέση με τη θρεπτική του αξία, γεύση, τρυφερότητα ή περιεκτικότητας σε λίπος.
 

Σκούρο χρώμα στα κόκαλα

Το σκούρο χρώμα που ενδέχεται να δείτε γύρω από τα κόκαλα συμβαίνει κυρίως σε πιο νεαρά κοτόπουλα. Λόγω της μικρής τους ηλικίας, τα κόκαλά τους δεν έχουν σκληρύνει αρκετά τα αποθέματα ασβεστίου στο σώμα τους, έτσι μπορεί να «διαρρεύσει» χρωστική ουσία από τον μυελό των οστών μέσω των πορωδών κοκάλων και να δημιουργηθούν σκούρες κυλίδες. Επίσης, η ψήξη του κοτόπουλου είναι άλλος ένας παράγοντας που μπορεί να συμβάλει σε αυτή τη διήθηση. Όταν το κοτόπουλο μαγειρευτεί η χρωστική αυτή ουσία γίνεται πιο σκούρα, γεγονός που μας κάνει να αμφιβάλλουμε για την κατανάλωσή του. Μην ανησυχείτε όμως, είναι απολύτως ασφαλές.

Ροζ χρώμα στο μαγειρεμένο κοτόπουλο

Το χρώμα του ψημένου κοτόπουλου δεν είναι σημάδι της ασφαλούς κατανάλωσής του. Μόνο με τη χρήση ειδικού θερμόμετρου μπορείτε να διακρίνετε με ακρίβεια αν το φαγητό έχει φτάσει στο ασφαλές ψήσιμο, με εσωτερική θερμοκρασία στους 73,8 βαθμούς Κελσίου . Το ροζ χρώμα σε ένα καλά ψημένο κοτόπουλο ίσως οφείλεται στην αιμογλοβίνη στους ιστούς που μπορεί να διαμορφώσουν ένα συγκεκριμένο χρώμα όταν ζεσταθεί. Αν κάνετε το κοτόπουλο στο γκριλ, μπορεί πάλι να υπάρξει αυτή η χρωματική αντίδραση, που είναι συνηθέστερη στα πιο νεαρά πτηνά.

Χρώμα εντοσθίων

Το χρώμα των εντοσθίων ποικίλλει. Ειδικά το συκώτι μπορεί να είναι από μαονί μέχρι κίτρινο χρώμα. Ο τύπος τροφής, ο μεταβολισμός του πτηνού και η φυλή του, παίζουν ρόλο στις χρωματικές διαφορές. Εάν το συκώτι είναι πράσινο μην το φάτε, αφού το χρώμα αυτό οφείλεται στη διατήρηση της χολής. Εντούτοις, το κρέας του πουλερικού είναι κατάλληλο για κατανάλωση.