Η μαγειρική με κιμά κοτόπουλο

Κιμάς κοτόπουλο...

meat_ch

«Κυκλοφορεί» στα τραπέζια με διαφορετικές εμφανίσεις και ονομασίες, αν και στην ουσία πρόκειται για αλεσμένο κρέας. Τον συναντάτε άλλοτε σαν κεφτέ, άλλοτε σαν μπιφτέκι και άλλοτε απλώς ριγμένο σκόρπια πάνω σε καυτά υλικά. Ο κιμάς είναι από τα υλικά που ποτέ δεν λείπουν από την ελληνική κουζίνα και μπορούν να συνοδέψουν επίσημα και φιλικά γεύματα. Διαβάστε τον μικρό οδηγό που ακολουθεί και μάθετε για την αγορά και τη συντήρησή του κιμά από κοτόπουλο, αλλά και μικρά μυστικά για την κουζίνα σας.

Ποιο κομμάτι; Αν θέλετε άπαχο κιμά, προτιμήστε το στήθος, ενώ για λίγο πιο λιπαρό το μπούτι. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε να σας αλέσουν τα κομμάτια χωρίς την πέτσα και προσθέτετε μετά στο ζύμωμα ελαιόλαδο.
Πόσες φορές άλεσμα; Ο κιμάς από κοτόπουλο αλέθεται μία φορά, επειδή οι ίνες του σπάνε πολύ και γίνεται σαν λάσπη.
Ενέργεια: 195 θερμίδες/100 γραμμ.

Mix & Μatch

Για όσους αρέσκονται στους πειραματισμούς, ο κιμάς κοτόπουλο αποτελεί ένα πρώτης τάξεως παιχνίδι όσον αφορά τα μπαχαρικά που θα τον συνοδέψουν. ­

Οδηγίες συντήρησης

Ο κιμάς κοτόπουλο μπορεί να παραμείνει στη συντήρηση μόνο μία ημέρα και καλό είναι να φυλάσσεται σε γυάλινο δοχείο. Αν θέλετε να τον καταψύξετε, φτιάξτε λεπτές στρώσεις, που καταψύχονται πιο γρήγορα και ξεπαγώνουν ομοιόμορφα. Μπορείτε ακόμα να πλάσετε τον κιμά στο φαγητό που θέλετε (π.χ. μπιφτέκια, κεφτεδάκια) και να τον μοιράσετε σε ειδικές σακού­λες τροφίμων, τις οποίες θα βάλε­τε στην κατάψυξη. Έτσι, κάθε φορά θα αποψύχετε την ποσότητα που χρειάζεστε. Θυμηθείτε ότι η απόψυξη πρέπει να γίνεται στη συντήρηση του ψυγείου για την αποφυγή ανάπτυξης παθογόνων βακτηρίων.

Μπιφτέκια από κιμά κοτόπουλο

Συνήθως γίνονται αναμειγνύοντας διάφορα είδη σε διάφορες αναλογίες, μπαγιάτικο ψωμί, κρεμμύδι και αβγό.
Ψήνονται: Στο γκριλ, στα κάρβουνα, στο φούρνο, στο τηγάνι.
Αρωματίζονται με: Μαϊντανό, δυόσμο, ακόμα και κολοκύθι, καρότο, πιπεριά, πράσο. Ωραιότατα του ταιριάζουν όμως και το μπαχάρι, η μέντα, ο βασιλικός και το γλυκάνισο.
Συνοδεύονται ιδανικά με: Πατάτες φούρνου, πιλάφι, σαλάτες και σάλτσες ντομάτας και γιαουρτιού.

Τips για πιο αφράτα μπιφτέκια κοτόπουλου

  • Επειδή ο κιμάς κοτόπουλο στερείται λίπους, προσθέστε στο ζύμωμα λίγο λάδι.
  • Αν χρησιμοποιείτε φρυγανιά, χρειάζεται να προσθέσετε στο μείγμα λίγα υγρά παραπάνω.
  • Χρησιμοποιήστε τριμμένο κρεμμύδι και ντομάτα με τα υγρά τους.
  • Ζυμώστε καλά το μείγμα και έχοντας βρέξει τα χέρια σας με νερό.
  • Αντί για κρόκο αβγού χρησιμοποιή­στε ασπράδια. Η αναλογία είναι 2 ασπράδια για 1 κρόκο.
  • Αν προσθέσετε πολλά υγρά, ρίξτε απλώς λίγη φρυγανιά.

Κεφτέδες από κιμά κοτόπουλο

Χρειάζεστε, όπως και στα μπιφτέκια, μπαγιάτικο ψωμί, αβγό και κρεμμύδι, ενώ απαραίτητα αρωματικά είναι ο δυόσμος και ο μαϊντανός.
Ψήνονται: Στο τηγάνι, αλλά και στον φούρνο.
Αρωματίζονται με: Σκόρδο, ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι, μαντζουράνα.
Συνοδεύονται ιδανικά με: Πατάτες και σάλτσα ντομάτας. Μπορείτε, όμως, να τα συνοδέψετε και με διάφορα λαχανικά ή σάλτσες με βάση το γιαούρτι.

Μυστικά για μερακλήδες!

  • Αντί για μπαγιάτικο ψωμί, προτιμήστε τριμμένη φρυγανιά ή τριμμένο παξιμάδι, επειδή έτσι συγκρατείται καλύτερα ο κιμάς κοτόπουλο.
  • Μπορείτε να ραντίσετε την τριμμένη φρυγανιά ή το παξιμάδι με λίγο γάλα, κρασί, ούζο, μπίρα.
  • Αφήνετε το μείγμα σκεπασμένο για τουλάχιστον μισή ώρα. Έτσι, θα αναμειχθούν καλύτερα οι γεύσεις και θα αναδειχθούν τα αρώματα.
  • Πλάθετε τα υλικά έτσι ώστε να έχουν το ίδιο μέγεθος και να ­ψηθούν ομοιόμορφα.

Πηγή: περιοδικό «Vita», τ. Φεβρουαρίου 2009 | Συντάκτρια: Μ. Παπαδοδημητράκη