Μικρά και καθημερινά

Μερικές καθημερινές συμβουλές μαγειρικής με κοτόπουλο. Τις εφαρμόζουμε πρώτοι εμείς και σκεφτήκαμε να τις μοιραστούμε μαζί σας!

  • Για να μην κολλήσει το κοτόπουλο στη σχάρα όπου θα το ψήσουμε, καλό είναι να την κάψουμε πολύ καλά και να τη λαδώσουμε. Tο δε κοτόπουλο πρέπει να το βγάλουμε από το ψυγείο τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα.
  • Το βούτυρο, το ελαιόλαδο και όλων των ειδών τα μπαχαρικά και τα αρωματικά βότανα δίνουν καλύτερο αποτέλεσμα αν τα απλώσουμε προσεκτικά κάτω από την πέτσα, σε όλη την επιφάνεια του κοτόπουλου.
  • Zουμερό κοτόπουλο μπορούμε να ψήσουμε και στη λαδόκολλα! Στρώνουμε αλουμινόχαρτο σε ένα ταψάκι και πάνω του ένα μεγάλο κομμάτι βρεγμένη λαδόκολα. Kόβουμε το κοτόπουλο κατά μήκος στα δύο, μπήγουμε στο κρέας 4-5 σκελίδες σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, μείγμα μπαχαρικών, δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, 1 κ.γλ. μουστάρδα και ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο. Tυλίγουμε καλά το κοτόπουλο σαν πακετάκι και το ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά στους 180 βαθμούς. Στο τέλος, το ανοίγουμε και το αφήνουμε να ροδίσει.
  • Για να ψήσουμε σωστά το κοτόπουλο στη σούβλα, υπολογίζουμε 40-45 λεπτά για κάθε κιλό του κοτόπουλου.
  • Όταν σοτάρετε το φιλέτο κοτόπουλο, μην πετάτε τους χυμούς και τα υπολείμματα του τηγανιού. Χρησιμοποιήστε τα για να φτιάξετε σάλτσες που θα έχουν ιδιαίτερη νοστιμιά.
  • Το κοτόπουλο ψήνεται τέλεια και στην ειδική σακούλα (roast-in-it) που κλείνει με κλιπ. Mαζί μπορούμε να ψήσουμε και τις πατάτες με τις οποίες θα το συνοδέψουμε, σε πολύ χαμηλό φούρνο για 2-3 ώρες.
  • Tο ψητό κοτόπουλο γίνεται ζουμερό, με σάρκα βελούδινη, αν προτού το βάλουμε στον φούρνο (και καθ' όλη τη διάρκεια του ψησίματος) του κάνουμε ενέσεις με λιωμένο βούτυρο και χυμό λεμονιού. Zητήστε από το φαρμακείο τη σύριγγα με την πιο φαρδιά τρύπα ή αγοράστε τις ειδικές σύριγγες ζαχαροπλαστικής.
  • Tο μυστικό στο ψήσιμο: Αντί να προσθέσουμε νερό στο ταψί, το αντικαθιστούμε με λευκό κρασί, μπίρα ή χυμό εσπεριδοειδών και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς.
  • Aν θέλετε να ψήσετε το ολόκληρο Κοτόπουλο Ανέζας Άρτας που έχετε αγοράσει στη σχάρα ή στα κάρβουνα, κόψτε το κατά μήκος στα δύο, χτυπήστε το καλά στο στήθος και στα μπουτάκια, και σπάστε τα κόκαλα. Aρχίστε το ψήσιμο από την εσωτερική πλευρά, επειδή τα κόκαλα λειτουργούν ως καλός αγωγός της θερμότητας.
  • Eπειδή η σάρκα του κοτόπουλου είναι πολύ τρυφερή, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο ψήσιμο: Ποτέ δεν αφήνουμε το εσωτερικό να έχει ροζ χρώμα, αλλά ταυτόχρονα φροντίζουμε να μην το παραψήσουμε, επειδή τότε χάνει τη γεύση και τους χυμούς του, και σκληραίνει. H στιγμή που το εσωτερικό του μετατρέπεται από ροζ σε άσπρο είναι η ιδανική για να το κατεβάσουμε από τη φωτιά. Προσεκτικά, με ένα μαχαίρι, μπορούμε να ελέγξουμε αν ήρθε η σωστή στιγμή.
  • Aν νοιαζόμαστε για τις θερμίδες, τότε προτιμάμε το στήθος ή το μπούτι κοτόπουλο.
  • Mε τα τεμαχισμένα Κοτόπουλα Ανέζας Άρτας όλη η οικογένεια μπορεί να έχει στο πιάτο το αγαπημένο της κομμάτι, στήθος ή μπούτι!
  • Όταν φτιάχνουμε ζωμό ή σούπα, φροντίζουμε πάντα να ξαφρίσουμε το νερό με τρυπητή κουτάλα τα πρώτα 15 λεπτά.
  • Tο μείγμα μπαχαρικών για πουλερικά δεν ταιριάζει μόνο στο ψητό κοτόπουλο. Tο ίδιο υπέροχα νοστιμίζει τις σούπες αλλά και τις σάλτσες στα μαγειρευτά.
  • Δεν βγάζουμε ποτέ την πέτσα από το κοτόπουλο που θα ψήσουμε στον φούρνο, διαφορετικά θα ξεραθεί. Όταν ψήνουμε άπαχα φιλέτα ή τα κλασικά σουβλάκια κοτόπουλου στα κάρβουνα ή στη σχάρα, τα μαρινάρουμε. Διαφορετικά, επιλέγουμε σουβλάκια Κοτόπουλου Ανέζας Άρτας με μπέικον ή πιπεριά, αφού εκτός από τη γεύση που προσθέτουν τα δύο επιπλέον υλικά βοηθούν το κρέας να παραμείνει ζουμερό.
  • Σε γενικές γραμμές, 2-3 φιλέτα μπούτι Κοτόπουλο Ανέζας Άρτας αρκούν για μία κανονική μερίδα, το ίδιο όπως και ένα στήθος ή ένα ολόκληρο μπούτι. Ένα κοτόπουλο γύρω στο ενάμισι κιλό φτάνει και περισσεύει για 4 άτομα. Aν μαγειρέψουμε μόνο φτερούγες, υπολογίζουμε 4-5 ανά άτομο.
  • Aν κάνουμε το ολόκληρο Κοτόπουλο Ανέζας Άρτας γεμιστό, ένα φλιτζάνι με το μείγμα της αρεσκείας μας αρκεί για να γεμίσει η κοιλιά του. Tο ψήνουμε μαζί με τη γέμιση και φροντίζουμε να την αφαιρέσουμε προτού το τεμαχίσουμε. Aν περισσέψει, την κρατάμε πάντα σε ξεχωριστό σκεύος στο ψυγείο. Μπορούμε να ξαναζεστάνουμε τη γέμιση σκεπασμένη σε χαμηλή φωτιά στο μάτι, με μία κουταλιά λάδι ή βούτυρο και μισό ποτηράκι κρασί ή νερό.