Τα μυστικά του BBQ

Τα μυστικά του bbq

  • Προμηθευτείτε ψησταριά με καπάκι, που να μπορεί να κλείνει. Με τον τρόπο αυτόν η ένταση της φωτιάς διαχέεται και χαμηλώνει, αφού περιορίζεται το οξυγόνο. Το κρέας ψήνεται αργά, ενώ συγχρόνως καπνίζεται.
  • Ανάψτε από νωρίς τα ξυλοκάρβουνα ή τα ειδικά για BBQ κάρβουνα, έτσι ώστε να χωνέψουν και να καλυφθούν από ένα παχύ στρώμα γκριζόλευκη στάχτη προτού αρχίσετε να ψήνετε πάνω τους (μετά από 30-40 λεπτά). Αν έχετε το ειδικό θερμόμετρο, θα πρέπει να δείχνει 150-160 βαθμούς Κελσίου.
  • Τραβήξτε τη φωτιά στη μία άκρη και βάλτε το κρέας στην άλλη, με ένα ταψάκι από κάτω για να μαζεύει τους χυμούς.
  • Για να δώσετε μεσογειακό άρωμα στο ψητό κοτόπουλο, τυλίξτε βρεγμένα κλαδιά από αρωματικούς θάμνους (δεντρολίβανο, δάφνη, ρίγανη κτλ.) σε αλουμινόχαρτο, κάνοντας μερικές τρύπες με το πιρούνι, και ρίξτε τα στα κάρβουνα. Όπως θα καίγονται σιγά σιγά θα απλώνεται ο μυρωδάτος καπνός τους στο κρέας.
  • Για να ελέγξετε αν έχει ψηθεί το κοτόπουλο, κάντε μια μικρή κοψιά με κοφτερό μαχαίρι κοντά σε κόκκαλο ή στο πιο χοντρό μέρος του κομματιού, αν είναι ξεκοκαλισμένο (φιλέτο). Το εσωτερικό μέρος δεν θα πρέπει να έχει αίμα. Όπως είναι φυσικό, το κρέας ψήνεται περισσότερο απ' έξω. Ποτέ δεν αφήνουμε το εσωτερικό μέρος να φτάσει στη θερμοκρασία του βρασμού (100 βαθμοί Κελσίου), επειδή τότε μετατρέπεται σε... σόλα παπουτσιού.
  • Διασκεδάστε το! Το BBQ θέλει κέφι και καλή διάθεση. Τα ψητά σας σίγουρα θα γίνουν πιο γευστικά αν νιώθετε χαρά καθώς ψήνετε στον κήπο ή στη βεράντα με καλή παρέα...