Ο τρόπος να λατρέψουν τις μπάμιες όσοι τις μισούν

Οι μπάμιες είναι το μοναδικό από τα λαχταριστά λαχανικά του καλοκαιριού που έχει φίλους όσους και εχθρούς. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύονται: πολυβρασμένες, λιωμένες και γλιτσερές, μέσα σε μια πηχτή λαδερή σάλτσα ντομάτας που καθόλου δεν αναδεικνύει την πραγματικά ξεχωριστή και λεπτή γεύση τους.

Οι Ινδοί και οι κάτοικοι του αμερικανικού Νότου, που λατρεύουν τις μπάμιες, τις τηγανίζουν σε δυνατή φωτιά, ολόκληρες ή κομματιασμένες, είτε τις βράζουν στον ατμό και τις σερβίρουν με βούτυρο, λαδολέμονο ή άλλη πικάντικη σάλτσα, όπως περίπου και τα σπαράγγια.

κοτόπουλο με μπάμιες

Αν θέλετε να κάνετε τις μπάμιες με Κοτόπουλο Ανέζας Άρτας και ντομάτα, βράστε το κοτόπουλο με κόκκινη σάλτσα χωριστά, μέχρι να μισοψηθεί το κοτόπουλο και να δέσει η σάλτσα, και κατόπιν περυχίστε με αυτά τις μπάμιες και ψήστε τες σκεπασμένες σε μέτριο φούρνο για περίπου 40 λεπτά. Σίγουρα έτσι θα τις απολαύσουν ακόμη και οι δεδηλωμένοι εχθροί τους.

 

  • Σύμφωνα με μια παλιά συνήθεια, τις μπάμιες απαιτείται να τις αφήνουμε στον ήλιο τουλάχιστον μισή ώρα, με ξίδι, «για να μη βγάζουν σάλια». Σύμφωνα με άλλες απόψεις, η διαδικασία αυτή δεν είναι απαραίτητη. Πάντως, μπορείτε να ξεράνετε τις καθαρισμένες μπάμιες σε λαμαρίνα, για περίπου 20 λεπτά, σε μέτριο φούρνο, προτού τις περιχύσετε με κοτόπουλο και σάλτσα.