Κοτόπουλο Μαρένγκο

2 δισκάκια μπούτι Κοτόπουλο Ανέζας Άρτας
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 λιωμένη σκελίδα σκόρδο
2 μεγάλες ντομάτες ξεφλουδισμένες
1/2 κ.γλ. πάπρικα
1/2 φλιτζάνι βερμούτ
1 φλιτζάνι φρέσκα μανιτάρια σε λεπτές φέτες
Κοτόπουλο με ντομάτα και φρέσκα μανιτάρια!

 

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή σε ένα βαθύ τηγάνι με καπάκι. Προσθέτουμε τα μπούτια κοτόπουλο και τα σοτάρουμε ώσπου να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζουμε από το σκεύος μας και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, μαγειρεύοντας σε χαμηλή φωτιά για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε τις ντομάτες και βράζουμε ώσπου να γίνει ομοιογενής η σάλτσα μας. Τότε βάζουμε και το κοτόπουλο, προσθέτουμε την πάπρικα, το βερμούτ και τα μανιτάρια. Σιγοβράζουμε για περίπου 40 λεπτά. Το φαγητό μας σερβίρεται ωραιότατα με ρύζι ή pasta. Καλή επιτυχία!



Σύμφωνα με μια ιστορία, όταν ο Μέγας Ναπολέων επικράτησε των Αυστριακών (αρχηγός τους ήταν ο Αυστριακός στρατηγός, ελληνικής καταγωγής, Κ. Μελάς) στη Μάχη του Μαρένγκο (14 Ιουνίου 1800) πεινούσε πολύ. Έτσι, παρήγγειλε στον αρχιμάγειρα του στρατεύματος ένα δείπνο που να περιλαμβάνει τα πάντα! Το πρόσταγμά του αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μπούνε στη μαρμίτα κοτόπουλα, ντομάτες, κρεμμύδια, σκόρδα, οστρακοειδή και αβγά, όλα μαζί. Ο Γάλλος στρατηγός και αυτοκράτορας ευχαριστήθηκε αυτό το φαγητό τόσο πολύ, ώστε από εκείνη τη μέρα και μετά, έπειτα από κάθε νικηφόρα μάχη, ζητούσε από τον αρχιμάγειρα το ίδιο ακριβώς πιάτο: κοτόπουλο Μαρένγκο. Οι μεταγενέστερες εκδοχές της συνταγής εκείνης δεν περιλαμβάνουν οστρακοειδή ούτε αβγά, αλλά μανιτάρια, κρασί ή και ελιές, ωστόσο η ονομασία του πιάτου παραμένει, μαζί με τον μύθο που το συνοδεύει.