Κοτόπουλο με τραχανά

1 ολόκληρο Κοτόπουλο Ανέζας Άρτας
Ξινός τραχανάς
2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
Αλάτι

Βράζουμε το κοτόπουλο ολόκληρο, με τον συνηθισμένο τρόπο. Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε σε μια πιατέλα και το κόβουμε μερίδες, ξεκακολίζοντας παράλληλα. Μετράμε τον κοτοζωμό και για κάθε ενάμισι ποτήρι, όσο δηλαδή αντιστοιχεί σε μία μερίδα φαγητού, βάζουμε μία γεμάτη κουταλιά της σούπας ξινό τραχανά. Ανακατεύουμε τον τραχανά πάνω σε μέτρια φωτιά ώσπου να πήξει και προσθέτουμε το βούτυρο και τα κομμάτια του κοτόπουλου. Το αφήνουμε να πάρει μια-δυο βράσεις ακόμη και σερβίρουμε. Καλή επιτυχία!

 

Σε μια παραλλαγή του, το ίδιο φαγητό γίνεται και κοκκινιστό αν τσιγαρίσουμε στο ξεκίνημα, αντί να το βράσουμε, ελαφρώς το κοτόπουλο σε κομμάτια, μετά ρίξουμε δύο ώριμες ντομάτες που προηγουμένως τις έχουμε ξεφλουδίσει και λιώσει, αλάτι, πιπέρι, γαρίφαλα και κανέλα (προαιρετικά), και το αφήσουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά. Μόλις δούμε ότι το κρέας έχει βράσει προσθέτουμε νερό, αναλόγως με τις μερίδες του φαγητού που θέλουμε να ετοιμάσουμε, και ρίχνουμε τον τραχανά.