Τσίλι με κιμά κοτόπουλο

500 γραμμ. κιμά Κοτόπουλο Ανέζας Άρτας
1 κονσέρβα κόκκινα φασόλια σε νερό
200 γραμμ. φρέσκα μανιτάρια
4 ντομάτες φρέσκες ψιλοκομμένες
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Πιπέρι καγέν
Πάπρικα
Τσίλι με κιμά κοτόπουλο

Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Προσθέτουμε διαδοχικά τις ντομάτες, τα μανιτάρια, τα κόκκινα φασόλια και αφήνουμε να σιγοβράσουν άλλα 10 λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε πιπέρι αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και πιπέρι καγέν, και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει 20 λεπτά ακόμη. Σερβίρουμε με ρύζι και μια κουταλιά γιαούρτι στραγγιστό, αν θέλουμε. Καλή επιτυχία!

 

Τσίλι & αρτηριακή πίεσηΚινέζοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση φαγητού στο οποίο περιέχεται τσίλι βοηθά στο να διατηρείται η αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το μυστικό βρίσκεται στην ουσία καψαϊκίνη η οποία είναι αυτή που προσδίδει στο τσίλι την «καυτή» γεύση του. Προηγούμενες έρευνες έχουν εμφανίσει αντικρουόμενα αποτελέσματα για τη σχέση τού τσίλι με την αρτηριακή πίεση. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Στρατιωτικής Ιατρικής στην πόλη Τσονγκίνγκ της Κίνας πραγματοποίησαν πειράματα με ποντίκια γενετικά τροποποιημένα ώστε να διαθέτουν υπέρταση. «Διαπιστώσαμε ότι η σταθερή παρουσία καψαϊκίνης στη διατροφή λειτουργεί ευεργετικάστη μείωση της αρτηριακής πίεσης» αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Cell Μetabolism». Μάλιστα, σημειώνουν ότι υπάρχουν ενδείξεις πως κάποιες «συγγενείς» με την καψαϊκίνη ουσίες, που ονομάζονται capsinoids και οι οποίες βρίσκονται σε ηπιότερης γεύσης πιπεριές, περιορίζουν και αυτές τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Για αυτό και δεν αποκλείουν την περίπτωση να μπορεί κάποιος να προσπαθήσει να ελέγξει την αρτηριακή του πίεση μέσω της διατροφής, χωρίς να χρειάζεται να ακολουθεί «καυτό» διαιτολόγιο.

Πηγή: εφημερίδα «Το Βήμα».