Κοτόπουλο blanquette

1 ολόκληρο Κοτόπουλο Ανέζας Άρτας 
3-4 κρεμμύδια 
½ φλιτζάνι βούτυρο ή φυτίνη 
2 κ.σ. αλεύρι 
Αλάτι και πιπέρι 
1 φύλλο δάφνη 
Λίγα κλωναράκια σέλινο ή μαϊντανός 
2 κρόκοι αβγών 
2 φλιτζάνια γάλα 
1 κ.σ. κορν φλάουρ 
Χυμός λεμόνι

 

Κοτόπουλο blanquette   

 

 

Καθαρίζουμε, καψαλίζουμε, πλένουμε και κόβουμε το κοτόπουλο στα τέσσερα. Ξανθίζουμε τα κρεμμύδια, με το βούτυρο σε κατσαρόλα, ανακατεύοντας, ρίχνουμε μέσα και τα κομμάτια του κοτόπουλου να αχνιστούν για 8-10 λεπτά. Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε τόσο νερό όσο να τα μισοσκεπάσει, αλάτι, πιπέρι, τα κλωναράκια του σέλινου και το φύλλο δάφνης. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα κι αφήνουμε να σιγοβράσει το φαγητό σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να ψηθεί εντελώς. Βγάζουμε τότε σε πιάτο τα κομμάτια του κοτόπουλου, δυναμώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε τη σάλτσα να πυκνωθεί, ανακατεύοντάς τη συνεχώς. Αναλύουμε τους κρόκους με το γάλα, προσθέτουμε το κορν φλάουρ και τα ρίχνουμε στη σάλτσα, χωρίς να διακόψουμε το ανακάτεμα. Όταν πάρει βράση, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και τα κομμάτια του κοτόπουλου, αφήνουμε να μισοπάρουν βράση και το φαγητό είναι έτοιμο.

Πηγή: «Ο Αυθεντικός Τσελεμεντές», Νίκος Τσελεμεντές