Κοτόπουλο με ντοματάκια και βασιλικό

4 μπούτια Κοτόπουλο Ανέζας Άρτας
Αλάτι και πιπέρι
1 ματσάκι φρέσκο πλατύφυλλο βασιλικό
250 γραμμ. ντοματάκια τσέρι, κομμένα στα τέσσερα
Σκελίδες από 1 κεφάλι σκόρδο, καθαρισμένες
1 φρέσκια πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
Ελαιόλαδο
Κοτόπουλο με ντοματάκια τσέρι και βασιλικό



Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς. Αλατοπιπερώνουμε τα μπούτια και τα αραδιάζουμε σε μία στρώση σε ένα ταψί ή πιρέξ. Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε αυτό τις σκελίδες του σκόρδου και την ψιλοκομμένη πιπεριά. Για λίγα λεπτά ρίχνουμε στο λάδι τα ντοματάκια και τον βασιλικό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το περιεχόμενο του τηγανιού πάνω από το κοτόπουλο. Κουνάμε το ταψάκι για να απλωθούν τα υλικά μας ομοιόμορφα. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, παρακολουθώντας έτσι ώστε να συμπληρώνουμε λίγο νεράκι όποτε χρειάζεται. Σερβίρουμε όπως είναι τα μπούτια με πουρέ ή με λινγκουίνι εφόσον ξεκοκαλίσουμε το κοτόπουλο. Καλή επιτυχία!

 

Βασιλικός ο αγαπημένος

«Βασιλικός κι αν μαραθεί, τη μυρουδιά την έχει» λέει ο λαός μας. Χιλιοτραγουδισμένο και πολυαγαπημένο φυτό, ο βασιλικός σκορπάει την ευωδιά του σε κήπους και αυλές, μέσα σε ασβεστωμένους ντενεκέδες και κομψές ζαρντινιέρες. Φυτεύεται σε παρτέρια και βραγιές για να γλυκάνει μελιτζάνες και καλοκαιρινά ζαρζαβατικά, διώχνοντας παράλληλα τα ενοχλητικά έντομα. Στο χέρι του ιερέα ένα κλωνάρι βασιλικού ραίνει με αγιασμό τα κεφάλια των πιστών. Γνωστό φυτό από την αρχαιότητα στη χώρα μας, όπως και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, φέρεται να έχει πατρίδα του την Ινδία. Η αρχαιοελληνική ονομασία του «ώκιμον» πιθανολογείται πως σχετίζεται με το αρχαίο ρήμα «οσμώμαι» (μυρίζω), εξαιτίας της έντονης μυρωδιάς του. Στον βασιλικό απέδιδαν βασιλικές τιμές και έχαιρε μεγάλης εκτίμησης για τη θεραπευτική του αξία, ακόμη και για την ιδιότητά του... να προκαλεί συμπάθεια μεταξύ των ανθρώπων. Θεωρείται πως αυξάνει την πνευματική συγκέντρωση και διαύγεια. Είναι άριστο τονωτικό της μνήμης ως ρόφημα, ενώ αποτρέπει τους νευρικούς πονοκεφάλους. Το λεπτό άρωμα και η πικάντικη γεύση του τον κάνουν περιζήτητο στη μεσογειακή κουζίνα. Συνοδεύει επαξίως σχεδόν όλα τα πιάτα: ορεκτικά, σαλάτες, σούπες και ψάρια, όλα τα πουλερικά και κρεατικά, και φυσικά πίτσες και ζυμαρικά.

Τον βασιλικό τον συναντάμε σε πολλές ποικιλίες. Έχει σημασία να αναγνωρίζουμε τα διάφορα είδη του, για να τον χρησιμοποιούμε σωστά: Μεγάλος πράσινος - Ιδανικός για σάλτσα πέστο. Έχει φύλλα ανοικτόχρωμα, ίσια και πολύ έντονη μυρωδιά. Κόκκινος - Σπάνιος στη χώρα μας, χρησιμοποιείται κυρίως για γαρνιτούρα. Έχει αρκετά πικάντικη γεύση. Πλατύφυλλος - Έχει μεγάλα, σγουρά φύλλα και λιγότερο έντονη μυρωδιά, που θυμίζει άρωμα μέντας. Κλασικός ελληνικός - Έχει μικρά και λεπτά φύλλα και φίνο διακριτικό άρωμα.