Κοτόπουλο με καρύδια σκορδαλιά

1 ολόκληρο Κοτόπουλο Ανέζας Άρτας
Ψίχα από 4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
300 γραμμ. αλεσμένα καρύδια
1/2 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλο
1 λιωμένη σκελίδα σκόρδο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Κίμινο
Αλάτι
Κόκκινο πιπέρι

Βράζουμε πολύ καλά το κοτόπουλο. Μόλις κρυώσει ξεκοκαλίζουμε και το κόβουμε με το χέρι σε μικρά κομμάτια. Μουσκεύουμε την ψίχα του ψωμιού. Προσθέτουμε το καρύδι και ανακατεύουμε καλά, ενώ ρίχνουμε το σκόρδο, τον ζωμό, αλάτι, κίμινο και κόκκινο πιπέρι. Κράταμε το 1/3 του μείγματος σε μπολ. Βάζουμε το υπόλοιπο σε μια γαβάθα, ρίχνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε σε βαθιά πιατέλα. Σκεπάζουμε το κοτόπουλο με την κρέμα καρυδιού που κρατήσαμε. Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με κόκκινο πιπέρι και ραντίζουμε την πιατέλα. Σερβίρουμε κρύο το φαγητό. Καλή επιτυχία!

  • Το φαγητό αυτό αποκαλείται και «Κιρκασιανό κοτόπουλο». Έχει καταγραφεί πως το έφερναν στο παλάτι και στα αρχοντικά της Πόλης κιρκάσιες σκλάβες και οδαλίσκες. Από εκεί ταξίδεψε στα τραπέζια των καλοφαγάδων ως περιζήτητος μεζές.