Κοτόπουλο με σπανάκι

1 ολόκληρο Κοτόπουλο Ανέζας Άρτας
8 φλιτζάνια νερό
2 σπόρους κάρδαμο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ολόκληρο
1 φύλλο δάφνη
½ κιλό φρέσκο σπανάκι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.γλ. κόλιαντρο σε σκόνη
¾ κ.γλ. αλάτι
10 λιωμένες σκελίδες σκόρδο
3 κ.γλ. χυμός λεμόνι
6 φλιτζάνια ρύζι πιλάφι

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, το κοτόπουλο, το κάρδαμο, το κρεμμύδι και τη δάφνη. Περιμένουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για μία ώρα. Περιμένουμε να κρυώσει και περνάμε τον ζωμό από τουλπάνι ή σουρωτήρι. Τον ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα. Ξεκοκαλίζουμε το κοτόπουλο και το κόβουμε σε κομμάτια πρόχειρα με το χέρι. Σε ένα μπολ, λιώνουμε με το πιρούνι το βρασμένο κρεμμύδι, το προσθέτουμε στον ζωμό και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Ρίχνουμε σε δόσεις το φρέσκο σπανάκι και το αφήνουμε να μαγειρευτεί ώσπου να μαραθεί. Σε μικρό αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το κόλιαντρο, το αλάτι και το σκόρδο, και σοτάρουμε πολύ λίγο, μέχρι να κοκκινίσει το σκόρδο μας. Γυρίζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού στην κατσαρόλα με το σπανάκι και προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού ανακατεύοντας. Σερβίρουμε σε κάθε μερίδα μία κούπα ρύζι και από πάνω το κοτόπουλο και το σπανάκι. Καλή επιτυχία!