Φτερούγες κοτόπουλο καραμελωμένες με σουσάμι

10 φτερούγες Κοτόπουλο Ανέζας Άρτας
Αλάτι και πιπέρι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Σουσάμι

Για την καραμέλα:

6 κουταλιές ζάχαρη
1/2 κουταλάκι νερό
6-7 σταγόνες λεμόνι

Φτερούγες καραμελωμένες με σουσάμι

 

Αλατοπιπερώνουμε τις φτερούγες μας. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι. Τηγανίζουμε τις φτερούγες και τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε την καραμέλα. Βάζουμε σε τηγάνι τη ζάχαρη, το νερό και το λεμόνι. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ώσπου να ροδίσει το μείγμα και να γίνει αραιή καραμέλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει για να δέσει, προσέχοντας όμως να μην πήξει εντελώς. Πρέπει να παραμείνει ρευστή (πιο αραιή από μέλι). Βουτάμε την κάθε φτερούγα ξεχωριστά στην καραμέλα, ώστε να καλυφθεί ελαφρά, και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Καλή επιτυχία!

 

Ένας τόσο μικρός σπόρος του φυτού Sesamum indicum έχει καταφέρει εδώ και πολλά χρόνια να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων, χάρη στην ευεργετική επίδρασή του στον ανθρώπινο οργανισμό... Το σουσάμι, όπως και τα προϊόντα του (ταχίνι, χαλβάς), είναι τρόφιμο υψηλής θρεπτικής αξίας. Περιέχει φυτική πρωτεΐνη και είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, με τα κορεσμένα να κατέχουν το μικρότερο ποσοστό στη σύσταση του τροφίμου (15%). Επίσης, σε αυτό περιέχονται μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Ε και φαινολικές ενώσεις, οι λεγόμενες λιγνάνες, με κυριότερες τη σεσαμίνη και τη σεσαμινόλη, ουσίες, που παρουσιάζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Τέλος, είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο, μέταλλα σημαντικά για την οστική υγεία, καθώς και σε σελήνιο, που έχει επίσης ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.